Więzienie i browar pierwotnie funkcjonowały osobno, ale zostały połączone klatką schodową. W najbliższym czasie władze samorządowe planują przeprowadzenie dodatkowej modernizacji podziemnej trasy turystycznej, aby przystosować ją do możliwości stworzenia w niej lokalu gastronomicznego, winiarni lub po prostu lokalnego browaru, zgodnie z pierwotnym przeznaczeniem podziemi.
Warto wspomnieć, że piwo bystrzyckie znane było już w średniowieczu, a chmiel uprawiano prawdopodobnie na dzisiejszej Górze Floriańskiej, nazywanej również Górą Chmielową. Właścicielem tego browaru był przedsiębiorca o nazwisku Kastner.
W 1833 roku przy ulicy Kupieckiej, w obrębie już istniejącego browaru zaprojektowano i wybudowano budynek miejskiego więzienia, który w 1850 roku został rozbudowany. Jego pomieszczenia wyburzono w latach 60-tych XX wieku.
Mroczny jest tu wątek katowni Urzędu Bezpieczeństwa, która funkcjonowała prawdopodobnie w tym miejscu zaraz po wojnie. Z pewnością temat zasługuje na poważniejsze badania Instytutu Pamięci Narodowej.
W uroczystym otwarciu nowej inwestycji wzięli udział m.in. burmistrz Bystrzycy Kłodzkiej Renata Surma, radni miejscy i powiatowi oraz mieszkańcy regionu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?