W skrócie
Gorące ziemniaki i zimne śledzie? W dodatku na obiad? To zestawienie może być dla niektórych dziwne. Jednak mieszkańcy niektórych regionów Polski, np. Pomorza, doskonale znają to danie, które ma bardzo długą tradycję. Na Kaszubach oraz Kociewiu stanowiło ono popularne danie postne. Często jadało się je w piątki oraz w środę popielcową. W niektórych kaszubskich domach, śledzie ze śmietaną i ziemniakami podawano także jako główne danie w wigilię Bożego Narodzenia. Wiele osób zna ten przepis pod nazwą "śledzie pocztowe". Pochodzi ona prawdopodobnie z czasów, gdy śledzie po prostu odpowiednio pakowano i wysyłano w inne regiony pocztą.
Potrawa ta jest także popularna w Skandynawii. Trudno się dziwić, bo śledzie i ziemniaki pasują do siebie wręcz idealnie i można je serwować na różne sposoby. W tym przepisie proponuję ziemniaki ugotowane w mundurkach, ale znam także wersję, w której przygotowuje się puree ziemniaczane i jest ona równie smaczna.
Śledzie ze śmietaną i ziemniakami – przepis na postny obiad
Czas przygotowania: 20 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
- 8 matiasów,
- 6 ziemniaków,
- 2 korniszony,
- cebula,
- 200 g śmietany 12%,
- koperek,
- sól, pieprz.
Jak przygotować śledzie ze śmietaną i ziemniakami?
- Ziemniaki ugotowałam w mundurkach.
- Śledzie wyjęłam z zalewy i pokroiłam.
- Korniszony i cebulę pokroiłam w kostkę. Wymieszałam ze śmietaną, solą i pieprzem.
- Śledzie wymieszałam z sosem śmietanowym.
- Ziemniaki pokroiłam na mniejsze części. Podałam na talerzu ze śledziami w śmietanie. Całość posypałam koperkiem.
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?