3 z 11
Poprzednie
Następne
Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie. Zobacz TOP 10 świątecznych i najpopularniejszych na podkarpackich stołach ciast [PRZEPISY]
Piernik (KGW Brzyzna - Ropczyce) Składniki: 45 dag mąki, 30 dag cukru pudru, 1 margaryna, 6 jajek, 2 łyżeczki sody, 1 przyprawa do piernika, 1 szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżeczka kakao, 1 szklanka miodu. Wykonanie: Żółtka, cukier i margarynę utrzeć. Do utartych składników dodajemy mąkę z sodą, przyprawę do piernika, miód i śmietanę. Na koniec dodajemy pianę, ubitą z 6 jajek. Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Piernik możemy przełożyć powidłem śliwkowym lub upiec z bakaliami. Wierzch piernika możemy udekorować lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem.