Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Drapaniec
(KGW Brzyzna - Ropczyce)
Składniki: 50 dag mąki,...
fot. Krzysztof Kapica

Ciasta na Wigilię i Boże Narodzenie. Zobacz TOP 10 świątecznych i najpopularniejszych na podkarpackich stołach ciast [PRZEPISY]

Drapaniec (KGW Brzyzna - Ropczyce) Składniki: 50 dag mąki, 30 dag cukru kryształu, 5 jaj (żółtka dajemy do ciasta, a z białek ubijamy pianę), 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka kakao, 1 margaryna, 20 dag siekanych orzechów włoskich, 1 słoik wiśni drylowanych. Wykonanie: Żółtka, margarynę i cukier utrzeć. Dodać do mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Wyrobić ciasto i podzielić na trzy części. Do jednej części dodać 1 łyżkę kakao. Chłodzimy w lodówce około 30 minut. Na wyłożoną papierem blaszkę ścieramy na tarce jedną część ciasta. Na ciasto rozkładamy 0,5 słoika wiśni i 10 dag orzechów i rozrzucamy na nie widelcem – ubite bez cukru białko. Na wierzch pierwszej warstwy ścieramy drugą część ciasta z kakao. Następnie układamy pozostałe wiśnie, orzechy i pianę z białek. Na wierzch ścieramy trzecią część ciasta białego. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Zobacz również

Planujesz urlop w Chorwacji? Właśnie spadł tam... śnieg

Planujesz urlop w Chorwacji? Właśnie spadł tam... śnieg

Kolejna grupa zawodowa rozpocznie protest? Tego oczekują

NOWE
Kolejna grupa zawodowa rozpocznie protest? Tego oczekują

Polecamy

Golisz tak nogi? Narażasz się na zapalenie mieszków włosowych

Golisz tak nogi? Narażasz się na zapalenie mieszków włosowych

Gorce bez tajemnic: Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyprawą

Gorce bez tajemnic: Wszystko, co musisz wiedzieć przed wyprawą

Powstaje nowy odcinek drogi. Połączy Wolicę z ul. Żniwną w Jaśle

Powstaje nowy odcinek drogi. Połączy Wolicę z ul. Żniwną w Jaśle