Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz...
fot. Photopips (123rf.com)

Gotujesz ziemniaki, ryż, makaron itp.? Nie wylewaj wody! Ma mnóstwo cennych właściwości. Sprytne triki na wykorzystanie wody po gotowaniu

Woda po ciecierzycy

Ciecierzyca to roślina strączkowa, która zyskuje coraz większą popularność. Warto się nią zainteresować ze względu na przyjemny, orzechowy smak i wartości odżywcze.

Niezwykłe właściwości ma woda po gotowaniu ciecierzycy, a także zalewa po ciecierzycy w puszcze. Jest ona nazywana aquafabą i doskonale zastępuje jajka – a dokładniej białko jaj. Wystarczy ją ubić za pomocą miksera, by otrzymać pianę, którą można wykorzystać jako dodatek do ciast, deserów, musów itp., a nawet pieczenia bez. Można na niej smażyć omlety, naleśniki, dodawać do jarzynowych pasztetów itp.

Po ten zamiennik jajek sięgają przede wszystkim weganie, ale też osoby uczulone na białka jajek kurzych i dbające o linię. Ale wykorzystać może ją każdy.

Zobacz również

Kraków. Nocny wypadek na Wielickiej. Są ranni

Kraków. Nocny wypadek na Wielickiej. Są ranni

Zełenski zwolnił szefa Zarządu Ochrony Państwa. W tle plany zamachu na prezydenta

Zełenski zwolnił szefa Zarządu Ochrony Państwa. W tle plany zamachu na prezydenta

Polecamy

Opinie uczniów po maturze z angielskiego. „Aż przyjemnie”, „Easy”

Opinie uczniów po maturze z angielskiego. „Aż przyjemnie”, „Easy”

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Nowa funkcja WhatsApp ukryje to, czego nie chcesz

Długie włosy z grzywką są piękne i modne, choć nie dla każdego. Zobacz, komu pasują

Długie włosy z grzywką są piękne i modne, choć nie dla każdego. Zobacz, komu pasują