Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 15
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Przepis na żur wiejski z Tułkowic...
fot. trzecitalerz.blogspot.com

Popularne na Podkarpaciu potrawy wielkanocne. Pomysły na świąteczne śniadanie i ciasta

Żur wiejski z Tułkowic

Przepis na żur wiejski z Tułkowic

- Należę do tych osób, dla których barszcz jest typowym daniem śniadaniowym. W takiej tradycji wychowałam się od dzieciństwa i taki charakter tego dania wydaje mi się najbardziej właściwy. Jednak w Tułkowicach w Gminie Wiśniowa gotuje się taki żur wiejski, dla którego chętnie zapomniałam o przyzwyczajeniach. Żur ugotowany z czosnkiem, majerankiem, liściem laurowy i zielem angielskim, który podaje się z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi smażoną cebulką i skwarkami to zupełnie inny wymiar barszczu. Ta syta, gęsta, aromatyczna zupa doskonale sprawdzi się jako kolacja albo obiad - czytamy na blogu Trzeci Talerz.

Zapraszam do wypróbowania przepisu Koła Gospodyń Wiejskich w Tułkowicach, który znalazłam w publikacji pt. „Czarnorzecko-Strzyżowska kraina smaków. Tradycyjne przepisy kulinarne Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania”.

Składniki:

1 szklanka ukiszonego żuru (zakwasu na barszcz)
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 ml śmietany 18%
100 g wędzonego boczku
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka majeranku
1 liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz

Dodatkowo na okrasę:

1 cebula
100 g słoniny
Czosnek obieramy i rozcieramy z solą. Cebulę obieramy i kroimy na 4 części. Czosnek i cebulę zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Zagotowujemy i wlewamy ukiszony żur, po czym ponownie zagotowujemy.

Mąkę rozprowadzamy 2 łyżkami zimnej wody, wlewamy do zupy i zagotowujemy. Boczek kroimy w kostkę, rumienimy na patelni i dodajemy do zupy. Zupę zaprawiamy śmietaną i ponownie zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Żur wiejski podajemy z ugotowanymi ziemniakami okraszonymi stopioną słoniną i zrumienioną cebulą.

Zobacz również

W Collegium Gostomianum promowano książkę o regionie. Było wiele osób (FOTO)

W Collegium Gostomianum promowano książkę o regionie. Było wiele osób (FOTO)

Udana inauguracja Polaków w kajakarskim Pucharze Świata w Szeged

Udana inauguracja Polaków w kajakarskim Pucharze Świata w Szeged

Polecamy

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Słupsk: miasto, które zaskakuje na każdym kroku. Co warto tu zobaczyć?

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

Kleszcze afrykańskie w Polsce! Jakie choroby przenoszą?

Firma zaniżyła podatek VAT, teraz musi zapłacić ponad 5 mln złotych

Firma zaniżyła podatek VAT, teraz musi zapłacić ponad 5 mln złotych