Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ruszyła gastronomia nad Jeziorem Tarnobrzeskim. W sezonie letnim będzie kilkanaście punktów z jedzeniem i napojami. Oto wyniki przetargów

Wioletta Wojtkowiak
Wioletta Wojtkowiak
Bar u Piotra on tour przy ulicy Żeglarskiej w Tarnobrzegu czynny jest od 1 maja.
Bar u Piotra on tour przy ulicy Żeglarskiej w Tarnobrzegu czynny jest od 1 maja. Wioletta Wojtkowiak
W sezonie letnim nad Jeziorem Tarnobrzeskim będzie działać kilkanaście punktów gastronomicznych, które przedsiębiorcy urządzają na terenach dzierżawionych od miasta, Kopalni Siarki Machów i prywatnych osób. W niedzielę, 1 maja otworzył się pierwszy food truck przy ulicy Żeglarskiej. Na działalność pozostałych obiektów, zwłaszcza stacjonarnych trzeba jeszcze poczekać.

Oprócz restauracji w Marinie i baru na terenie Wake Parku nad Jeziorem Tarnobrzeskim będzie działać kilkanaście obiektów, które nakarmią i napoją wypoczywających. Na terenach miejskich będą to cztery sezonowe mobilne punkty gastronomiczne, czyli food trucki oraz cztery całoroczne punkty gastronomiczne w budynkach.

Jako pierwszy otworzył się na gości Bar u Piotra on tour przy ulicy Żeglarskiej. Właściciel Piotr Szewczuk z powodzeniem prowadził w tym miejscu działalność w 2021 roku, co zapewne zaostrzyło apetyt konkurencji. O ile w zeszłorocznym przetargu na mobilne punkty była to najtańsza lokalizacja, to przed tegorocznym sezonem cieszyła się największym zainteresowaniem.

Żeby wrócić w to samo miejsce (G2) dotychczasowy najemca musiał przebić wszystkich w licytacji. Zaoferował najwięcej, bo 15 tysięcy złotych netto. Tyle będzie płacił za sezon (od 1 maja do 30 września) w latach 2022 - 2024.

Pozostałe działki pod punkty mobilne w przetargu zorganizowanym przez Urząd Miasta Tarnobrzega osiągnęły niższe ceny: G1 nieopodal Mariny przy ul. Żeglarskiej - 11 tysięcy netto, G3 przy wjeździe nad jezioro - 9 tysięcy netto, G4 przy ulicy Plażowej - 9 tysięcy netto. Cena wywoławcza nieruchomości pod mobilne punkty wyniosła 6 tysięcy złotych netto.

Na stoliki i krzesła przed miejskimi budynkami dla gastronomii trzeba będzie poczekać nawet kilka tygodni. Powtórne przetargi na działalność stacjonarną zostały rozstrzygnięte przez magistrat dopiero w drugiej połowie kwietnia, a to zdaniem najemców zdecydowanie zbyt późno. Potrzebują oni więcej czasu, aby przystosować wnętrza kuchni pod potrzeby. Roczny czynsz dzierżawny, który będą płacić do miejskiej kasy przez 10 lat wynosi od 32 do 35 tysięcy złotych netto.

Pod usługi gastronomiczne przeznaczyła swoje tereny przy ulicy Żeglarskiej i Plażowej także Kopalnia Siarki Machów SA w likwidacji. Spółka rozstrzygnęła na razie przetarg na pięć z siedmiu lokalizacji pod sezonowe punkty handlowo - usługowe. Oddała grunty w najem od 1 maja 2022 do 30 września 2024 roku.

Nieruchomości zostały wydzierżawione w większości już po cenach wywoławczych. Zwycięzcy przetargu zapłacą za nie od 500 do 1300 złotych miesięcznie netto, czyli od 6 tysięcy złotych do 15,6 tysięcy złotych netto rocznie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Krokusy w Tatrach. W tym roku bardzo szybko

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na tarnobrzeg.naszemiasto.pl Nasze Miasto