2 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![CC BY-SA 2.0...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/05/1c/640f05f6a44f0_o_large.jpg)
fot. Flickr.com / Jamie Tarallo / CC BY-SA 2.0
Włochy: te rzeczy musisz zrobić na Sycylii. Najpiękniejsze miejsca, atrakcje turystyczne i tradycyjne potrawy lądu u podnóża Etny
Spróbować granity z brioszką
CC BY-SA 2.0
W upalne dni nic nie orzeźwia lepiej niż granita – a przynajmniej tak twierdzą mieszkańcy Sycylii. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Granita to nic innego jak sycylijski mrożony deser, przyrządzany na bazie soków owocowych (koniecznie podawany z brioszką!). Chociaż oryginalnie do jej przygotowania używano soku z cytryny, obecnie można spotkać się tam z wieloma smakowitymi wariacjami. Co ciekawe, kiedyś do deseru dodawano lód... ze zboczy wulkanu Etna.