MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko,...
fot. Metwoshd/pixabay.com

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Jedzenie przypieczone i przypalone

Rakotwórcze właściwości zyskują produkty bogate w białko, które przechodzą obróbkę w wysokiej temperaturze. To zwłaszcza czerwone mięso i ryby pieczone na grillu czy w piecu. Powstają w nich wtedy heterocykliczne aminy aromatyczne (HCA) o działaniu kancerogennym i mutagennym. Ponadto do jedzenia dostają się związki z dymu, takie jak WWA (nawet powyżej 130 mcg na kg). Jeżeli dodatkowo pieczemy czerwone mięso, i to w postaci wędlin i kiełbas, uzyskujemy najbardziej zabójczą kombinację.

Zobacz również

Piłkarskie Orły 2024: Strzelcy GieKSy i Piasta Gliwice za plecami snajpera Rekordu

Piłkarskie Orły 2024: Strzelcy GieKSy i Piasta Gliwice za plecami snajpera Rekordu

Frekwencja na meczach. Tylko Lech i Legia lepsze od Śląska!

Frekwencja na meczach. Tylko Lech i Legia lepsze od Śląska!

Polecamy

Tak wybierzesz najlepszy olejek do masażu twarzy. Zyskasz podwójnie!

Tak wybierzesz najlepszy olejek do masażu twarzy. Zyskasz podwójnie!

Nowe utwory Kacpra Lechety, nieszablonowego klawiszowca z Jasła. Mają klimat!

Nowe utwory Kacpra Lechety, nieszablonowego klawiszowca z Jasła. Mają klimat!

Duża zmiana w szkołach potwierdzona. Chodzi o HiT

Duża zmiana w szkołach potwierdzona. Chodzi o HiT