MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko...
fot. ricok/123RF

Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!

Produkty wędzone

Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko sporo soli, ale też związki z dymu, który niezależnie od pochodzenia jest źródłem rakotwórczych związków. Należą do nich m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy kilkaset substancji, w tym jedna z najgroźniejszych – rakotwórczy benzo(A)piren. Wędzone ryby i mięsa zawierają nawet 200 mcg tego związku na 1 kg, podczas gdy w surowym jedzeniu zawartość nie przekracza 1 mcg. Swego czasu naturalnie wędzone produkty miały być nawet zakazane, jednak tak się nie stało.

Zobacz również

Zaginął 11-letni Fabian Szczerba z Nowego Sącza. Policja i rodzina proszą o pomoc

Zaginął 11-letni Fabian Szczerba z Nowego Sącza. Policja i rodzina proszą o pomoc

Nocny pościg ulicami Wasilkowa. Policjanci zatrzymali 16-letniego kierowcę

NOWE
Nocny pościg ulicami Wasilkowa. Policjanci zatrzymali 16-letniego kierowcę

Polecamy

Nalewka lawendowa na stres i problemy z zasypianiem. Wypróbuj prosty przepis

Nalewka lawendowa na stres i problemy z zasypianiem. Wypróbuj prosty przepis

Wyjątkowe naleśniki z musem jagodowym. Dzieci zajadają aż im się trzęsą uszy

Wyjątkowe naleśniki z musem jagodowym. Dzieci zajadają aż im się trzęsą uszy

Polskie restauracje z gwiazdką Michelin. Dołączyły nowe miasta

HIT DNIA
Polskie restauracje z gwiazdką Michelin. Dołączyły nowe miasta