5 z 11
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/bc/19/6214e9d5b7ecc_o_large.jpg)
fot. ricok/123RF
Co powoduje raka żołądka? Tych produktów najlepiej nie jedz na co dzień!
Produkty wędzone
Tradycyjne jedzenie poddawane wędzeniu zawierają nie tylko sporo soli, ale też związki z dymu, który niezależnie od pochodzenia jest źródłem rakotwórczych związków. Należą do nich m.in. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), do których należy kilkaset substancji, w tym jedna z najgroźniejszych – rakotwórczy benzo(A)piren. Wędzone ryby i mięsa zawierają nawet 200 mcg tego związku na 1 kg, podczas gdy w surowym jedzeniu zawartość nie przekracza 1 mcg. Swego czasu naturalnie wędzone produkty miały być nawet zakazane, jednak tak się nie stało.