MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Naleśniki z mascarpone i owocami. Idealne na słodkie śniadanie lub deser. Poznaj przepis na wyśmienite naleśniki na słodko

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Naleśniki na słodko z kremem mascarpone to pomysł na śniadanie lub deser
Naleśniki na słodko z kremem mascarpone to pomysł na śniadanie lub deser 123rf/fahrwasser/zdjęcie ilustracyjne
Delikatne naleśniki z pysznym kremem mascarpone i owocami to wymarzone śniadanie lub deser. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekt z pewnością zachwyci wszystkich. Nawet jeśli nie masz wprawy, zrobienie ciasta na naleśniki i prostego kremu zajmie ci kilka chwil. Do naleśników z mascarpone dodaj maliny, truskawki albo inne ulubione owoce. Takie śniadanie na słodko smakuje obłędnie!

W skrócie:

Szukasz prostego przepisu na naleśniki na słodko? Wypróbuj mój sposób na naleśniki z mascarpone i owocami. Będą idealne na słodkie śniadanie, pożywny deser lub kolację. A najmłodsi zjedzą je z ochotą nawet na obiad. Do ciasta na naleśniki na słodko dodaję odrobinę cukru, ale również soli, która podkreśli słodycz. Przygotowuję też bardzo prosty i niezwykle smaczny krem z mascarpone. Wystarczy ubić do niego śmietankę i dodać cukier wanilinowy. Ten krem radzę schować do lodówki nie tylko po to, żeby się schłodził. Jest tak smaczny, że może zniknąć, zanim posmarujesz nim naleśniki. W sezonie naleśniki z mascarpone warto udekorować świeżymi owocami, np. malinami. Świetnie sprawdzą się także truskawki czy jagody.

Naleśniki z mascarpone – przepis na słodkie śniadanie lub deser

Czas przygotowania: 30 minut

Porcja: ok. 12 naleśników

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,

  • 1,5 szklanki mleka,

  • pół szklanki wody gazowanej,

  • 2 jajka,

  • łyżeczka cukru,

  • szczypta soli,

  • olej do smażenia.

Na krem mascarpone:

  • 250 g serka mascarpone,

  • 250 g śmietanki 30%,

  • opakowanie cukru wanilinowego,

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • świeże truskawki lub maliny.

Jak zrobić naleśniki z mascarpone?

  1. Najpierw przygotowałam krem z mascarpone i śmietanki. Składniki powinny być bardzo zimne, więc mascarpone schłodziłam w lodówce, a śmietankę włożyłam na 30 minut do zamrażarki.

  2. Następnie ubiłam na sztywno śmietankę z cukrem pudrem i wanilinowym.

  3. Pod koniec dodawałam po łyżce mascarpone i delikatnie miksowałam.

  4. Krem z mascarpone schowałam do lodówki.

  5. Zabrałam się za przygotowanie naleśników. Mąkę zmiksowałam z mlekiem, wodą i jajkami na średnio gęste ciasto. Dodałam cukier i sól.

  6. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju. Rozprowadziłam go po całej powierzchni. Wlałam pół chochli ciasta i także rozprowadziłam na cienki naleśnik. Chwilę smażyłam, po czym drewnianą szpatułką podważyłam naleśnik, żeby sprawdzić, czy zrumienił się od spodu. Przewróciłam go na drugą stronę.

  7. W ten sam sposób usmażyłam wszystkie naleśniki.

  8. Gotowe naleśniki posmarowałam warstwą kremu mascarpone i położyłam świeże owoce. Zwinęłam w rolki.

  9. Naleśniki z mascarpone można oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami. Smacznego!

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak kupić dobry miód? 7 kroków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Naleśniki z mascarpone i owocami. Idealne na słodkie śniadanie lub deser. Poznaj przepis na wyśmienite naleśniki na słodko - Strona Kuchni

Wróć na tarnobrzeg.naszemiasto.pl Nasze Miasto